sobota, 29 września 2012

Słodka przekąska

Dla wielbicieli słodyczy
przepis na Batoniki owsiane



Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
2-3 łyżki soku jabłkowego
posiekane orzechy włoskie
ziarna słonecznika
wiórki kokosowe

pokrojone suszone śliwki (żurawina lub rodzynki)
tabliczka białej czekolady (lub innej)

Przygotowanie:

W rondelku rozpuść masło, miód i cukier.
Do roztopionych składników dodaj sok jabłkowy.
Pozostawiając na ogniu mieszaj tak długo, aż masa zgęstnieje i nabierze złocistego koloru.
Rondel zestaw z ognia.
Dodaj płatki owsiane i przygotowane bakalie. Dobrze wymieszaj.
Blachę wyłóż folią aluminiową (blaszka 12x40 cm)
Masę gładko rozsmaruj na całej powierzchni blachy.
Piecz w 180 stopniach przez ok 15 minut.


Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia i ostudzone krój bardzo ostrym nożem.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i nałóż na jedną stronę każdego batonika.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz