środa, 31 października 2012

Halloween


Strrrrrrasznie smaczne i proste w przygotowaniu:
Ciasto Dyniowe


 
Składniki: 
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
4 jajka
1/4 średniej wielkości dyni

1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka sproszkowanych goździków
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i ziaren słonecznika


Przygotowanie:

Dynię obierz ze skórki i usuń miąższ.
Pokrój w kostkę i gotuj na parze aż zmięknie.
Po ugotowaniu poduś na puree.
Odstaw do wystygnięcia.
Puree możesz również przygotować piekąc dynię w piekarniki.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito.
Wymieszaj razem z cukrem i przyprawami.
Do składników dodaj jaja i olej. Muszą się dobrze połączyć.
Dodaj puree z dyni i orzechy i ziarna.

Piecz przez 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz