sobota, 17 listopada 2012

Przekąska


Efektowna przekąska nie tylko na wieczór:
Parówki w cieście





Składniki:

1 szklanka mleka
1/2 kg. mąki
1/2 szklanki oleju
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka
sól do smaku

Przygotowanie:

Przygotuj ok 25 parówek. Wegetarianom polecam parówki sojowe.
W rondelku podgrzej mleko. 
Gdy będzie gorące dodaj drożdże, cukier oraz dużą łyżkę mąki.
Odstaw do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce.
W misce roztrzep jajko, dodaj do niego olej, sól, resztę mąki.
Na koniec dodaj wyrośnięte drożdże.
Całość należy wymieszać i zagnieść gładkie, lśniące ciasto.
Rozwałkuj i pokrój na paski.
Owiń ciastem parówkę dookoła.
Ułóż z niewielkimi przerwami na blasze i posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piecz przez ok 25 minut w 180 stopniach.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz