piątek, 7 grudnia 2012

Wspomienie złotej jesieni

Gdy za oknami śnieg, wspominam szelest liści w parku, a smakiem jesieni jest
Zupa dyniowa



 
 
 
 
Składniki:
 
½ kg Dyni
kostka rosołowa
1 duża cebula
ząbek czosnku
¾ szklanki śmietany kremówki
pieprz
sól
tymianek
pietruszka
 
Przygotowanie:
 
Obraną i wydrążoną dynię kroimy w kostkę
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1,5 litra wody
Do roztworu dodajemy pokrojoną dynię i sól.
Cebulę siekamy na drobno.
Czosnek przepuszczamy przez praskę
Składniki dodajemy wraz z przyprawami (bez pietruszki).
Całość musi się gotować ok 30 minut.
Po ugotowaniu miksujemy blenderem na gładki krem.
Ponownie gotujemy przez niecałe 30 minut.
Na końcu dodajemy śmietanę.
Gotową zupę dekorujemy świeżo posiekaną pietruszką.
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz