wtorek, 11 grudnia 2012

Zapach świąt


W domu unosi się aromat świat,
to świeżo upieczone PIERNICZKI


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki:
 
1 litr miodu
2 litry mąki żytniej
4 jaja
1 żółtko
1 łyżeczka zmielonych goździków
2 łyżki stołowe zielonego anyżu
1 kieliszek spirytusu
1 łyżka stołowa sody
1 łyżeczka suchej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru

 
Przygotowanie:
 
Miód zagotuj ze skórką pomarańczową i przyprawami.
Gotuj tak długo, aby miód ściemniał, a aromaty połączyły się.
Mąkę przesiej przez sito do dużej miski.
Dodaj do niej przygotowany miód i wymieszaj łyżką.
Wymieszaną masę odstaw do wystygnięcia.
Gdy ciasto będzie chłodne wbij do niego jaja i zagnieć.
W szklance połącz spirytus, żółtko jaja i sodę.
Poczekaj aż żółtko się zetnie.
Miksturę dodaj do ciasta poprzez wtłaczanie.
Ugniataj tak długo aż ciasto będzie gładkie.
Rozwałkuj na grubość ok ½ centymetra.
Foremkami wycinamy ciasteczka.
Pieczemy niecałe 45 minut w 180 stopniach.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz