Naleśniki z serem mojej babci.
Składniki:
Ciasto:
Szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
2 jajka
Szczypta soli
Szczypta cukru
Olej do pieczenia
Masa serowa:
Kostka twarogu
2 żółtka
Trochę mleka
Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski wbij dwa jajka, roztrzep je delikatnie i dodaj mleko.
Następnie dodaj mąkę, jeżeli masa wyjdzie za rzadka lub za gęsta dodawaj mleko lub więcej mąki. Przypraw solą i cukrem, według uznania.
Ciasto smaż na patelni posmarowanej olejem, ale nie w głębokim oleju.
Masa serowa:
Twaróg rozrób widelcem, dodaj żółtka i mleko aby masa rozrzedziła się.
Następnie dodaj cukier waniliowy i cukier zwykły.
W zależności od tego jak bardzo słodką masę chcesz uzyskać.
Gotowe naleśniku smarujemy masą, można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz