TARTA CYTRYNOWA
Składniki:
1/2 kostka masła
1 i 1/2 szklanki mąki
1 żółtko
2 czubate łyżki cukru pudru
Woda
500 ml śmietany kremówki
1 cytryna
5 jaj
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Do dużej, szerokiej miski przesiej mąkę i cukier puder.
Dodaj posiekane na drobno masło, żółtko i trochę wody.
Całość ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Zawiń w folię aluminiową i odstaw na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto umieść na blasze i po nakłuwaj widelcem.
Piecz przez 15 minut w 190 stopniach.
Do zrobienia kremu cytrynowego wystarczy rozrobić trzepaczką
śmietanę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, utartą skórkę z cytryny jaja, cukier i mąkę ziemniaczaną.
Tak przygotowaną masę wylej na podpieczony wcześniej spód
i piecz przez następne 30 minut.
Ja na wierzch wyłóż warstwę bitej śmietany.
W brzuszku burczy...
OdpowiedzUsuń