niedziela, 10 marca 2013

Gołąbki bez zawijania

Doskonały pomysł na niedzielny obiad
Gołąbki bez zawijania, w sosie pomidorowym.



 


 
Składniki:
 
500 g. wieprzowego mięsa mielonego
1 woreczek ryżu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 małej główki kapusty
koncentrat pomidorowy
2 łyżki kaszy manny
2 jajka
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany
pieprz
sól
przyprawy prowansalskie
 
Przygotowanie:
 
Ryż ugotuj aby był lekko twardawy.
Kapustę poszatkuj na drobno, odstaw w misce z odrobiną soli, na 20 minut.
Cebulę pokrój na drobno i delikatnie podsmaż na patelni.
Mięso włóż do dużej miski, dodaj do niego czosnek, część cebuli, ryż,
odciśniętą kapustę, jajka, sól, pieprz i kaszę mannę. Połącz dokładnie składniki.
Z powstałej masy uformuj nieduże pulpety. Usmaż na patelni.
Gotowe pulpety umieść w większym garnku z przykrywką. 
Wszystko zalej sosem pomidorowym i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.
 
Sos:
Do garnuszka wrzuć pozostałą cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy, mieszaj.
Dolej szklankę wody i nie przestawaj mieszać.
Śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do pozostałych składników.
Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Całość zagotuj.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz