czwartek, 22 stycznia 2015

Zupa z czerwonej soczewicy

Wyśmienita, bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy. Soczewica jest bogatym źródłem białka, dzięki temu nasyci nas na dłużej. 






SKŁADNIKI

25 dag czerwonej soczewicy 
1 duże cebula
1 puszka pomidorów 
1 litr bulionu warzywnego 
3 ząbki czosnku 
4 łyżki oliwy 
1 mały koncentrat pomidorowego
Przyprawy: zioła prowansalskie, chili, sól i pieprz


PRZYGOTOWANIE

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę i czosnek.
Opłucz soczewicę i wsyp do garnka. Dodaj pomidory z puszki i porozgniataj je widelcem.
Dodaj bulion warzywny, następnie koncentrat pomidorowy i przyprawy - BEZ SOLI!
Całość zagotuj i gotuj przez około pół godziny. 
10 minut przed końcem gotowania dodaj sól, aby soczewica nie utraciła swoich wartości odżywczych.

Smacznego!


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz